Kirsi Marja VinbergKirsi-Marja VinbergMiten ajatus näiden sivujen tekemisestä alkoi?

Olin jo kauan miettinyt, miten voisin kehittää SENIO -rivitanssin opetusmetodia. Uusien ohjaajien kouluttaminen ei ole ehkä se paras keino siihen, miten auttaa senioreita löytämään ja jatkamaan rivitanssiharrastusta. Siksi lähdin tapaamaan Jorma Leitzingeria, koska hän on ollut jo kauan yksi rivitanssin johtohahmoista Suomessa. Hän antoi minulle suuren ajatuksen: jos olisikin olemassa sivut, joissa seniorit voisivat kerrata kursseilla oppimiaan tansseja ja joissa kertaus esitettäisiin selkeästi. Keskustelimme myös "tavallisesta" rivitanssista ja Jorman ideasta, että uusien sivujen kohderyhmä voisi olla vieläkin isompi. Silloin myös uusi rivitanssin harrastaja saisi tukea harrastukselleen. Niinpä sivuilla on nyt suomalaisille rivitanssin harrastajille tuttuja tansseja, joita voi kerrata esimerkiksi tanssitapahtumaan lähtiessä. 

 

Haluan jakaa kiitoksia viitseliäille, ahkerille ja nerokkaille kumppaneille, joita ilman nämä sivut olisivat jääneet kokonaan syntymättä.

Toivo Pudas, oma "muusoni", jonka kanssa olen tehnyt itse käytännön työn ja joka on myös kuvannut melkein kaikki videot. Kiitos taiteellisesta ja nerokkaasta työstäsi! Ilman sinun analysoivaa otettasi sekä taiteellisia että luovia ideoitasi emme olisi tässä vaiheessa prosessia. Olet kannustanut minua ja tukenut yhteistyötämme joka käänteessä.

Tutustuin Topiin noin 30 vuotta sitten. Tapasimme Kirka Babitzinin keikoilla tämän tästä, kun kävin Sirpan kanssa keikoilla tanssimassa. Tanssimme Kirkan biisien tarinoita. Aikaisemmin olit toimittaja, sitten atk-suunnittelija. Tapasimme uudestaan pitkän tauon jälkeen n. vuosi sitten ja innostuit projektista ja halusit tulla mukaan videoimaan tansseja. Kun minulle sitten selvisi, kuinka paljon kokemusta sinulla on valokuvaamisesta ja videoimisesta (shakkikilpailut), olin todella iloinen yhteyden uudesta löytymisestä.

Roger Renman, Kauniaisten kansalaisopiston rehtori: kiitos uskostasi hyvään ideaan, ystävällisestä kuuntelemisesta lukemattomissa pienissä palavereissamme ja tietysti Petran hienon tanssisalin käytöstä projektissamme! https://www.kauniainen.fi/kulttuuri_ja_vapaa-aika/kansalaisopisto

Jorma Leitzinger, rivitanssiopettaja ja ohjaajien kouluttaja, kiitos avustasi ja upeista ideoistasi ja tietysti tanssipanoksesta sivuillamme. Jorman koreografia, "Kiva rivitanssi", on Suomessa erittäin suosittu. Sivuilta löydät sen Jorman opettamana. Kiitos tanssien toteutuksesta. Jorman omat sivut http://www.countrylines.fi puhuvat myös puolestaan. 

Pia Herlinin ja Raija Suhosen kanssa meillä on tanssin suhteen pitkä historia. Ainakin kaksikymmentä vuotta olemme tanssineet koreografiakilpailuissa ja esiintymisryhmissä. Pian kanssa teimme vähällä harjoittelulla hyvin haastavia tansseja videoille. Kiitos sinulle.
Raijan kanssa aloitimme toukokuun pitkän kuvausjakson. Kiitos että olit kärsivällinen. Se oli hyvä alku meille, Topille kuvaajana, minulle ohjaajana päästä jyvälle projektistamme.

Vappu Pellisen ja Hanni Tihisen hienot asuyhdistelmät piristivät muutenkin sujuvaa yhteistyötä.
Kiitos, Kaarina Uusikivi, Sari Vilmi, Arja Ingberg, Alf Skogster ja Pirjo Takala, kärsivällisyydestä! Ottoja jouduttiin uusimaan milloin mistäkin syystä: verhon putoaminen kesken kaiken, kameran akun loppuminen tai väärän nappulan painaminen, Kirsi-Marjan puutteelliset lakananlukutaidot...
Onneksi oli taukotila, jossa nautimme teetä ja kahvia pähkinöiden ja mansikoiden kera!

Vuokko Varila-Kiverä ja Elina Halttunen heittäytyivät täysillä ja hyvin varustein (kipsikenkä!) tanssimiseen videoilla! Kiitos tuesta.

Toinen kuvauspaikka, Kärkölän kylätalo Lohjalla, on antanut unohtumattomia muistoja hetkistä tanssien ja ihmisten parissa! Kylätalolle saavuttiin päivittäin kokonaisen kuukauden ajan. Topin kanssa ripustettiin verhoja joka aamu. Kahvia juotiin jatkuvasti, suklaata oli myös jääkaapissa aina!
Anja Friari, tanssinopettaja, Lavisohjaaja, Asahiohjaaja, saapui kylätalolle melkein toiselta puolelta Suomea, ja varsinkin Anjan uutta tanssia, Etelän Yössä aka Love me tender, oli upeata tanssia isossa salissa.
Anja Friari on esiintymässä myös terveysvideoiden puolella, esittelemässä tuolitanssia. Kiitos Anja tansseista!
Paula Carlsonin kanssa tehtiin kylätalolla monta tanssivideota ja mainoskuvaa. Kiitos hienosta yhteistyöstä. Paula on myös kääntänyt lakanoita ja viimeistellyt lakanoiden yhtenäistä tyyliä Aurinkorytmi-sivustolla.

Nina Pastel, tanssija, tanssinopettaja, pilates-ohjaaja, on esittelemässä pilatesta seniorin näkökulmasta Somatic -studiolla  (https://www.somaticstudio.com/ ) usealla videolla. Tutustu pilatekseen! Kiitos panoksestasi.

Itsepuolustusvideoita kuvattiin kylätalon toisessa salissa. David Munoz Gonzalez (http://artzenter.fi/ ) sekä näyttelijäryhmä tekivät upeat informatiiviset Davidin käsikirjoittamat videot itsepuolustustaidoista seniorin näkökulmasta. Kiitos David.

Kiitos Marja-Leena Syrjälä, Kärkölän kyläyhteisö ry:n sihteeri (http://www.pusulankarkola.net/home ), hienosta yhteistyöstä lukemattomissa eteen tulleissa kysymyksissä, ja tietysti siitä, että olemme saaneet tehdä videoita kauniissa kylätalossa.

Elämäntavan ja ruokavalion merkityksestä kertovat Heidi Nyström ja Heidi Alarvo, esitellessään Ayurvedaa ja Cambridge painonhallintaohjelmaa. Suurkiitos tärkeästä informaatiosta.

Itse olen opettanut rivitanssia noin kaksikymmentä vuotta ja rivitanssia senioreille viisitoista vuotta. Ohjaan  pilatesta ja asahia ja tanssinopettajana myös paritansseja. Koreografina olen tehnyt paljon rivitansseja ja voittanut muutamia palkintojakin. SCT (nykyinen SRO) on valinnut minut vuoden 2007  rivitanssinohjaajaksi (www.aurinkorytmi.com).

Rytmi, liike, musiikki ja ilo ovat tanssin vahvat puolet. On ollut upeata tanssia kylätalolla eri koreografioita ja tehdä muutama oma uusikin. Niistä yhden mainitakseni käy katsomassa Tu Sentimiento (tango), joka on helppo 4 seinän tanssi.

Dancing For the Dreamin nettisivut antoivat minulle paljon tukea rivitanssivalinnoissa, kun aloitin rivitanssin opettamisen senioreille.

Dancing for the Dream on voittoa tavoittelematon sosiaalinen yritys ja senioreiden terveyttä edistävä hyväntekeväisyysjärjestö. Rivitanssin harrastamisen kolme kertaa viikossa on todistettu lieventävän ikääntymisen tuomia terveyshaittoja:

1) alentaa verenpainetta
2) lisää liikkuvuutta aiheuttamatta rasitusta nivelille
3) parantaa tasapainon hallintaa ja keskivartalon kontrollia
4) lisää luumassaa ja lihaksia
5) auttaa painonhallinnassa
6) lieventää masennusta
7) voi ehkäistä Alzheimerin taudin varhaisia oireita.
Kts. http://www.dancingforthedream.com/